Home
Rolstoeldansen
Welke dansen
Wedstrijddansen
Danstest
Aanpassingen
Cursussen en data
Het bestuur
Contact
Nieuws
Geschiedenis
Interessante links
Fotoalbum
Sitemap

 

Aanpassingen

Zoals al eerder genoemd, heeft niet iedereen een goede armspanning en/of rompbalans.

                                                  

Hiervoor zijn aanpassingen bedacht die aan de rolstoel bevestigt kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld 'stokken' gebruiken. De foto hiernaast is daar een voorbeeld van.
 
Natuurlijk kan je ook één 'stok' plaatsen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij mensen met een halfzijdige verlamming.
 
Het is echter niet de bedoeling dat de rolstoelpartner met 'stokken' op de rolstoel niets meer doet ! Binnen de mogelijkheden kan men mee bewegen in de maat, armen uitsteken in een draai, goed oogcontact maken met de partner en eventueel nog zelf rijden en draaien (want los dansen komt bij combi dansen in de Latin vorm nogal eens voor).
 
 

Ook bij het duo dansen zijn er oplossingen.
Als men bijvoorbeeld geen kracht heeft om zelf te rijden, of niet goed kan onthouden,  dan kan men gebruik maken van een 'duwer'.
Dit is een (valide) persoon die achter de rolstoel duwt. Je danst dan eigenlijk met zijn drieën, maar de 'duwer' wordt niet mee gerekend, en is dus eigenlijk onzichtbaar.
Een voorbeeld van duo dansen met een 'duwer' ziet u op de foto hiernaast.
 

Ook hier is het weer de bedoeling dat de 'geduwde' partner mee doet, oogcontact maakt en lol heeft, alles binnen de mogelijkheden van je eigen kunnen.

 


 

Sportrolstoelen

 

Niet iedereen is in het bezit van een goede, lichte dansrolstoel. En, hoewel een goede houding in een ADL-stoel natuurlijk zeer belangrijk is, zijn deze stoelen vaak erg zwaar om mee te dansen.

Een goede dansrolstoel is licht, heeft kleine wieltjes om snel te kunnen draaien, en heeft zo min mogelijk poespas. Máár wel een anti-kiepwieltje, we willen natuurlijk niet dat mensen zich bezeren.

Zodra je lid bent van onze vereniging, en je zeker weet dat je dit nog wel een tijdje blijft, dan kun je bij de gemeente waar je woont een dansrolstoel aanvragen. Op dit moment is het nog zo geregeld, dat je een vast bedrag krijgt van de gemeente en dat je dit bedrag mag besteden aan een rolstoel naar keuze, mits natuurlijk gebruikt voor de sport waarvoor je hem aanvraagt.

De instructeur kan je altijd verder helpen met je vragen omtrent een goede dansrolstoel.

 

 

 

 

 

Revas Heerhugowaard